Pytanie: Co zrobić, gdy dieta staję się naszą obsesją, a składniki pokarmowe ograniczamy do niebezpiecznego minimum i dobieramy je według kryterium jakości?
Ekspert radzi:
Jedną z najważniejszych zasad w osiągnięciu i zachowaniu równowagi jest umiar i zdrowy rozsądek. Każda przesada zarówno w nadużywaniu jak i wyrzeczeniach niesie dla tej harmonii różnorakie zagrożenia. Tylko stosowanie zasady „złotego środka” może umożliwić nam obiektywne postrzeganie samego siebie i swojego środowiska. Wśród tysięcy reklamowanych diet lekarze do tej pory nie znaleźli tej „cudownej”, która zbliżyłaby się do ideału i zapewniła pełnię sił witalnych, wymarzoną sylwetkę oraz samoakceptację, a jednocześnie wymagała niewielu wyrzeczeń. Opracowali jednak podstawy racjonalnego, zbilansowanego odżywiania, które w połączeniu z odpowiednim trybem życia mogą być optymalne dla każdego człowieka.
Czytaj więcej w dziale Porady Ekspertów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz